Stel cookie voorkeur in

Nieuwsbrief oktober 2017

28-09-2017

Vanuit de school

Vrije dagen en vakanties

Staking PO in Actie: Donderdag 5 oktober zijn alle kinderen vrij.

Herfstvakantie: Zaterdag 14 oktober t/m zondag 22 oktober

De Vreedzame School

Op dinsdag 31 oktober om 19.30 uur is er een informatieavond voor de ouders over de Vreedzame School. U bent van harte welkom.

Op 24 oktober starten wij met blok 2: We lossen conflicten zelf op.

Lege batterijen inzamelen

Vanaf nu is het mogelijk om op KC Het Bossche Broek gebruikte huishoudelijke batterijen in te leveren. Op beide locaties staat een inzamelton voor de batterijen. Voor meer informatie, klik hier. Of kijk op: https://youtu.be/8QGkhS5JDsM?list=PL3jinMOQeBRzFOyHJESu-kr_p344LOU4s naar een informatief filmpje hierover.

Vanuit de directie

Terugblik op start schooljaar

We zijn dit jaar fijn gestart. Naast het opstarten van de groep hebben de leerkrachten veel geïnvesteerd in het leren kennen van de kinderen. De meeste kind-oudergesprekken zijn gevoerd en de informatieavond nieuwe stijl heeft plaatsgevonden. Er was een grote opkomst en ook de kinderen waren erg betrokken. Naast de korte informatie door de leerkracht, hebben de kinderen trots de werkwijze van de groep uitgelegd en hebben ze rondleidingen gegeven tot in de kamer van de directie. We zien nog mogelijkheden om zaken te verbeteren en zullen daar een volgende keer zeker mee aan de slag gaan.

School-app en e-mail

Inmiddels is de update van de school-app er doorheen. U merkt dat we bijna geen papieren brieven meer meegeven. Op dit moment communiceren we met name via de app en via de e-mail. Mocht u merken dat u geen e-mail ontvangt, geef dit dan aan bij de leerkracht. We zorgen er samen voor dat alle e-mailadressen up-to-date zijn en blijven.

Binnen de app vindt u belangrijke data voor dit schooljaar. Er stonden data in voor de adviesgesprekken van groep 8, maar deze data hebben we door omstandigheden moeten aanpassen. Kijkt u in de app voor alle actuele data.

Van belang is zeker ook de stakingsdag op 5 oktober. U heeft hierover een e-mail ontvangen.

Vanuit leesbevordering

Kinderboekenweek

Woensdag 4 oktober begint de Kinderboekenweek, dit jaar is het thema Griezelen, met als motto Gruwelijk eng!

Ons hele Kindcentrum gaat met dit thema aan de slag. Voor bijzondere activiteiten: zie de informatie vanuit de Units. Meer informatie over de Kinderboekenweek vindt u op www.kinderboekenweek.nl.

Bezoek illustrator/ kinderboekenschrijfster op school

In het kader van de Kinderboekenweek komt op beide locaties een kinder- en jeugdboekenauteur die een aantal groepen zal bezoeken. Donderdag 12 oktober verwelkomen we Saskia Halfmouw (illustrator) op locatie Zuid, vrijdag 13 oktober Marlies Slegers (schrijfster) op locatie Centrum.

Het is voor kinderen heel bijzonder persoonlijk contact met een illustrator/ schrijver te hebben. Het inspireert vaak tot lezen.

Het bezoek van de auteur/ illustrator wordt geregeld door boekhandel Bruna uit Rosmalen. De boekhandel richt op school die dag ook een boekenmarkt in. Alle groepen mogen onder schooltijd een bezoek brengen aan deze markt en krijgen dan professionele en neutrale voorlichting over boeken en de Kinderboekenweek.

Tijdens het bezoek aan de boekenmarkt mogen kinderen een lijstje maken van boeken die hen aanspreken en die ze graag zouden willen lezen. Hierdoor gaan ze gerichter naar de boeken kijken en kunnen ze onthouden wat ze gezien hebben. Deze boeken kunnen ze vervolgens b.v. lenen bij de bieb, of bij gelegenheid cadeau vragen.

De boekenmarkt is ook geopend op donderdag op locatie Zuid tussen de middag (12.00 uur – 13.00 uur) en na school (15.00 uur– 16.00 uur), en op op vrijdag op locatie Centrum na school (12.30 uur – 13.30 uur). Ouders en kinderen zijn dan geheel vrijblijvend in de gelegenheid de boekenmarkt te bezoeken en er desgewenst iets te kopen.

Activiteiten in bibliotheek

Charlotte Dematons, die we allemaal kennen van haar schitterende illustraties, zoals De gele ballon, Nederland en Alleen op de wereld kan ook fantastisch poppenkast spelen.

Met haar poppenkast komt Charlotte Dematons op donderdag 5 oktober naar Bibliotheek Rosmalen en vertelt op geheel eigen wijze over Roodkapje! De voorstelling is voor kinderen van 4 jaar en ouder en duurt van 14.15 uur tot 15.00 uur. Na afloop krijg je een drankje en kun je boeken kopen en laten signeren. Kaartjes zijn te koop via de StadsBiEB Rosmalen (€2,50 leden €5,00 niet leden).

Activiteiten in de boekhandel

Bij Boekhandel Heinen komt op 7 oktober van 15.00 uur tot 16.00 uur zangeres Katja Remmerswaal de engste griezelliedjes zingen! Alle kinderen zijn welkom om te komen luisteren en mee te dansen.

Zondag 8 oktober komt de enige echte originele Griezelbus van de serie van Paul van Loon naar Den Bosch! Zondagmiddag 8 oktober staat hij op de markt en kunnen kinderen vanaf 10 jaar meedoen aan de Griezelquiz en op de foto met P. Onnoval!

SchoolBIEB

I.v.m. de onderwijsstaking is er op donderdag 5 oktober geen schoolBIEB voor groep 8.
I.v.m. de Kinderboekenmarkt op donderdag 12 oktober wordt de schoolBIEB voor groep 8 verzet naar woensdag 11 oktober

Jaarlijkse kinderboekenmarkt

Na de herfstvakantie, op woensdag 25 oktober, zal vanaf ca 12.35 uur tot 13.30 uur op beide locaties onze jaarlijkse kinderboekenmarkt voor en door kinderen plaatsvinden. Kinderen kunnen daar hun eigen kinder- en jeugdboeken verkopen tegen een rommelmarktprijs. Begin oktober volgt meer informatie.

Vanuit de units

Unit 1

Groepen 1-2
Thema "LEKKER ENG"  in alle groepen.

Maandag 9 oktober gaan de groepen 1-2 van beide locaties naar de voorstelling 'Het Spookje' door Poppentheater Koekla. Deze zal plaatsvinden in de speelzaal van locatie Centrum.

Donderdag 26 oktober gaan de groepen Z1-2 naar de voorstelling Zelluf; samen spelen en delen, door Stichting Garage TDI. Deze zal plaatsvinden in de speelzaal van de school.

Unit 2

Groepen 5

De groepen 5 gaan dankzij Museumschatjes naar het Eindhovenmuseum. Op maandag 23 oktober gaan de groepen Z5a en Z5b en op dinsdag 24 oktober gaat groep C5. De kinderen blijven die dag over bij de leerkracht.

Muzerije theaterlessen op dinsdagochtenden tussen 08.30 en 10.30 uur op 3 en 10 oktober.

Unit 3

Groepen 6

Woensdag 27 september is in de groepen 6 de eerste Wish-training gestart. De training heeft als doel het vergroten van de weerbaarheid van de kinderen.

Zelfvertrouwen, pesten, groepsdruk, kindermishandeling en hulp vragen zijn voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen.

De training (voor alle groepen 6 in 's-Hertogenbosch) wordt in Z6 gegeven door juffrouw Julia aan de meisjes en Dhr. Rob Ruys aan de jongens en in C6 door meneer Jaap bij de jongens en mevrouw Era Kling bij de meisjes.

Data: 27/9,  4/10,  25/10,  1/11,  8/11,  15/11,  22/11. Op woensdag 29/11 is de afsluiting met een presentatie door de kinderen. Daarbij zijn alle ouders, opa's en oma's welkom.

Herinnering: info-avond Wish op dinsdag 3 oktober, 19.30 uur, locatie zuid.


Groepen 7
De kinderen gaan van 27 september tot en met 5 oktober langs de deuren voor de actie van de kinderpostzegels.
 

Op woensdag 11 oktober gaat groep Z7 deelnemen aan een onderzoek van 2 studenten uit de 6e klas van het VWO van het St. Janslyceum. Er wordt onderzocht wat fysieke inspanning doet met het stresslevel van leerlingen. Heel concreet: ‘Draagt de fysieke inspanning van het fietsen naar school bij aan het verlagen van het stresslevel van kinderen?’ Hiervoor wordt de klas verdeeld in 2 groepen van 16 kinderen. De ene groep gaat voor het maken van het rekentestje een stukje hardlopen, de andere groep verricht geen fysieke inspanning voor het maken van het testje. Middels biodots (kleine stickertjes) wordt het stresslevel van de leerlingen tijdens het rekentestje gemeten. De uitslag van het onderzoek zullen de studenten komen delen met de leerlingen. Wij houden u op de hoogte!

Groepen 7-8
De groepen C7 en C8 bezoeken dinsdag 3 oktober de 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' bij theater Artemis.
Groep C8 brengt 12 oktober een bezoek aan de Grrriezelbieb in de stad.