Stel cookie voorkeur in

Nieuwsbrief juli en augustus 2018

28-06-2018

Vakantie en vrije dagen

Laatste schooldag: Vrijdag 6 juli zijn de kinderen om 12.30 uur uit.

Zomervakantie: Zaterdag 7 juli t/m zondag 19 augustus.

Wij wensen iedereen een hele fijne zomervakantie en zien jullie graag in het nieuwe schooljaar weer terug.

Vanuit de directie

Profilering

Deze maand is via de mail een link naar de enquête inzake de mogelijke profilering van de locaties verzonden. In aanvulling op wat in de toelichting al geschreven is zullen er het komend jaar een aantal vervolgstappen gezet moeten gaan worden. Fred Timmermans heeft aangegeven in oktober 2019 met pensioen te willen gaan. In het licht van de koers op twee zelfstandige kindcentra voor Zuid en Centrum heeft het bestuur gevraagd of Liesbeth van den Berg komend jaar samen met Fred Timmermans zich in wil zetten om alles hiervoor goed voor te bereiden. Concreet betekent dit dat Fred zich zal richten op de directievoering van locatie Zuid en Liesbeth op de directievoering van locatie Centrum. De komende maanden zal er in samenwerking met het team, het bestuur en de MR een profiel opgesteld worden voor de directievoering in 2019.

Formatie

Binnen Signum wordt mobiliteit binnen leerkrachten gepromoot in kader van duurzame ontwikkeling. Het leren van en met elkaar in verschillende organisaties is belangrijk in het realiseren van een hoge onderwijskwaliteit. Vanuit ons team maken Evelien, Dirk en Michiel gebruik van deze regeling. Hierdoor hebben wij in juni een aantal vacatures open kunnen stellen.

Ook nemen wij afscheid van een aantal collega’s die langdurig hebben ingevallen. Wellicht zien wij hen op termijn weer terug. Yvon, Karin, Linda van W, Anja en Ilvy, dank jullie wel voor alle inspanningen.

Wij verwelkomen nieuwe vaste collega’s. Dit zijn Linda de Rouw, Noortje, Brechje, Joselien, Angela, Zoë, Sumeyra en Madelon. Linda de Rouw, Joselien en Angela zijn al bekende gezichten door het invalwerk dat zij dit schooljaar hebben gedaan. De andere nieuwe collega's, zullen zich in de volgende nieuwsbrief aan de ouders voorstellen.

Bea van Werkhoven heeft er om privéredenen voor gekozen niet meer werkzaam te zijn in het onderwijs. Uiteraard zijn wij haar uitermate dankbaar voor wat zij in het verleden voor kinderen, ouders en collega’s heeft betekend. Bij voorkeur wil zij dit met “stille trom” doen en respecteren wij haar beslissing hierin. Nogmaals Bea: “DANK VOOR ALLES”.

Klik hier voor het volledige overzicht van onze formatie voor schooljaar  2018-2019.

Vanuit de werkgroep Engels

Uitbreiding Engels onderwijs
Tot op heden hebben de groepen 7 en 8 van ons kindcentrum Engels onderwijs gevolgd. Met ingang van aankomend schooljaar starten ook de kinderen van de groepen 4, 5 en 6 met Engelse lessen. We blijven de methode Take it Easy hanteren.
Uit onderzoek is gebleken dat een vroege kennismaking met een vreemde taal een goede manier is om deze taal beter te leren beheersen. Daarnaast heeft deze ‘vreemde taalverwerving’ een positieve invloed op de algehele taalontwikkeling.
We hebben gekozen voor een gefaseerde uitbreiding. In schooljaar 2019-2020 zal ook unit 1 hierbij aansluiten.

Vanuit de werkgroep technisch lezen

Nieuwe aanvankelijk technisch leesmethode groep 3

Volgend schooljaar gaan wij in de groepen 3 starten met de methode "Veilig leren lezen Kim" en de bijpassende schrijfmethode "Pennenstreken".

"Veilig leren lezen Kim" is de opvolger van de huidige leesmethode. In deze methode zijn de nieuwste inzichten op leesgebied verwerkt en daarnaast biedt het nieuwe mogelijkheden in het geven van eigentijds onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn:

- We gaan niet meer "hakken en plakken", maar "zoemend lezen".

- Kinderen leren met en van elkaar met behulp van samenleesboekjes, waarbij kinderen met een verschillend leesniveau in hetzelfde boek lezen.

- Ouders worden meer betrokken bij het leesproces, door een thuiskoppeling van het computerprogramma "Veilig leren lezen". Tevens zullen er regelmatig ouderbrieven verschijnen om ouders te informeren over het lesaanbod.  

- Er zijn meer mogelijkheden tot spelend leren binnen deze methode met zgn. speelleersets.

Ouders die volgend schooljaar een kind in groep 3 hebben, ontvangen aan het begin van volgend schooljaar een brief met nadere informatie.  

Vanuit de BIEB!

E‐books voor het hele gezin met de VakantieBieb.
Dankzij de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is een geweldige ontwikkeling, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het AVI‐niveau.
De VakantieBieb stimuleert kinderen om te lezen tijdens de zomervakantie en biedt e‐books voor het hele gezin. De app is te downloaden in de App Store en Google Play Store en is een zomercadeautje van de Bibliotheek. U hoeft hiervoor geen lid te zijn. Van 1 juli tot en met 31 augustus kunnen zowel uw kinderen als uzelf genieten van meer dan 60 e‐books.

Winactie

Om het lezen deze vakantie extra leuk te maken voor uw kinderen, maken ze kans op een iPad mini door uit te leggen wat hun favoriete e‐book uit de VakantieBieb is en waarom. Informatie over deelname en spelvoorwaarden vindt u op www.vakantiebieb.nl.

Vrijwilligers gezocht op locatie centrum

Voor meer informatie klik hier.

Vanuit muziek

Op 13 juni zijn de groepen 7 van centrum en zuid op excursie naar “Adams Musical Instruments” in Ittervoort geweest. Dit is een van ’s werelds grootste fabrikanten van percussie- en koperinstrumenten. We hebben een rondleiding gekregen door de fabriek door Albert Straten, slagwerker bij Philharmonie Zuidnederland. We hebben hier o.a. de beste pauken van de hele wereld gezien en de buisklokken gehoord zoals ze in de Big Ben in Londen klinken.
Het was een eindje rijden, maar het was een zeer geslaagde ochtend.

Vanuit de TSO

In deze bijlage vindt u informatie over de TSO locatie Centrum met betrekking het schooljaar 2018-2019.

Vanuit schoolmaatschappelijk werk, locatie Zuid

Mijn naam is Loes Eras. Ik ben werkzaam bij Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en tevens ook werkzaam binnen Buurtteam Zuid. U kunt bij mij terecht voor al uw vragen en zorgen over het gedrag van uw kind, over de opvoeding en over uw thuissituatie. Voor meer informatie, klik hier.

Vanuit algemeen maatschappelijk werk

Van schooljaar 2018-2019 is er een nieuwe algemeen maatschappelijk werkster: Brigitta van Balkom, zij werkt zowel als schoolmaatschappelijk werkster als algemeen maatschappelijk werk. Voor meer informatie over Brigitta, klik hier.

Vanuit de verpleegkundig specialist

Mijn naam is René van Gils en ik ben als verpleegkundig specialist werkzaam bij de GGD Hart voor Brabant.
Namens de GGD ben ik de contactpersoon van uw school/kinderopvang. Voor meer informatie over waar René u bij kan helpen, klik hier.

Vanuit de opvoedondersteuning

Kinderen zijn leuk. Dat zal iedere ouder en opvoeder beamen. Maar óók dat opvoeden geen simpele taak is. Iedere opvoeder zit wel eens met de handen in het haar.  Misschien vindt u het fijn om er met iemand over te praten. Klik hier voor meer informatie.

Vanuit de units
Unit 1

- Centrum heeft een afsluiting van het thema: "Wat vliegt daar?" georganiseerd.
Ouders zijn op 6 juli welkom bij de afsluiting vanaf 08:30 tot en met uiterlijk 09:30 uur.

- Centrum: Vele handen maken licht werk: op 4 juli vanaf 08:30 hopen wij dat vele ouders tijd hebben om te komen helpen bij het schoonmaken van het lokaal. Graag emmers en reinigingsmiddel zelf meebrengen.

Graag de gymtassen wassen en na de vakantie meteen weer meenemen.
Controleer daarbij ook even de maat van de schoenen. (alleen gymbroek en schoenen zijn nodig).

De biebtassen zijn leentassen: De kinderen die naar groep 3 gaan leveren de biebtassen in bij de leerkracht. Uiterlijk 2 juli.

Denkt iedereen eraan om bekers en bakjes te voorzien van eigen naam.

Voor groep Z1-2d
Groep Z1-2d gaat woensdagochtend 4 juli naar het Noord Brabants Museum.
Het thema is bloemen en kriebelbeestjes. De kinderen krijgen op een leuke manier een rondleiding en een activiteit in 'het Spetterlab'.
 

Unit 3

30 juni: Opening Partnerscholententoonstelling in Het Noordbrabants Museum

Het is bijna zover: de partnerscholententoonstelling in Het Noordbrabants Museum, waar de kunstwerken van onze leerlingen uit Zuid groep 7 worden tentoongesteld, wordt op zaterdag 30 juni geopend! Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen van onze school naar die opening zouden komen om de eindresultaten te bekijken. Leerlingen mogen samen met hun ouders, grootouders of andere familieleden op 30 juni geheel gratis het museum binnen om de opening bij te wonen. Zij kunnen daarmee naast de partnerscholententoonstelling ook kosteloos de rest van het museum bezichtigen, inclusief de tentoonstelling A Chinese Journey die daarna nog maar een week te zien is. Alle reden dus om te komen!
De opening vindt plaats op za 30 juni a.s. om 12:00 uur in het Medialab op de eerste verdieping van het museum. Vermeld bij de balie de naam van onze school, dan ontvang je een gratis toegangskaartje. 
De partnerscholententoonstelling is te bezichtigen van 30 juni t/m 19 augustus 2018.